Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Kortingskaarten openbaar vervoer

Let op! vijf jaarlijkse kaarten vervallen

​​​De kortingskaarten voor het openbaar vervoer zijn een begrip bij gezinnen met drie of meer kinderen. Met deze kaart heb je korting op individuele treintickets van de NMBS, bij sommige lokale besturen en privé-initiatieven die spontaan korting geven aan grote gezinnen en deze kortingskaart als bewijsstuk aanvaarden, en in heel wat buitenlandse musea in Spanje, Frankrijk, Italië…

De voordelen die deze kaart biedt bij treinreizen, zijn vastgelegd in een beheersovereenkomst tussen de NMBS en de overheid. De huidige kortingsformule blijft bestaan tot aan de nieuwe beheersovereenkomst. En bevoegd minister Galant engageert zich uitdrukkelijk voor het behoud van de voordelen verbonden aan de kortingskaart.
​​
Tot 31/1/2015 kon je hiermee bij De Lijn ook de Lijnkaart% kopen, maar dit is door De Lijn sinds 1/2/2015 afgeschaft. Het bedrag dat je nog op je Lijnkaart% hebt, kan je verder gebruiken als betaalmogelijkheid voor nieuwe vervoerbewijzen. Als lid van de Gezinsbond krijg je wel 10 % spaarkorting bij de aankoop van een Lijnkaart bij je plaatselijke verkooppunt.

Kortingskaart aanvragen

Vanaf nu kan je bij je plaatselijke verantwoordelijke je kortingskaart voor grote gezinnen 2016 (jaarkaarten) en 2016-2020 (vijfjaarlijkse kaarten) aanvragen, zodat je die tijdig voor het nieuwe jaar hebt.

Alle kinderen die in jouw gezin geboren werden (ook indien overleden) tellen mee. Kinderen met een handicap van 66 procent tellen dubbel. Je kan de kortingskaart rechtstreeks aanvragen bij onze plaatselijke afgevaardigde:
An Lenaerts
Molenstraat 288, 2490 Balen   
014/81 73 31

Kinderen jonger dan 12 jaar reizen gratis met een begeleider (tot vier kinderen per begeleider). Meer dan vier kinderen of niet begeleid: korting van 50 %. Alleenreizende kinderen jonger dan 12 jaar reizen gratis op vertoon van de kortingskaart voor grote gezinnen.

Wat heb je voor deze aanvraag nodig?

  • formulier gezinssamenstelling, gelegaliseerd door de dienst bevolking in het gemeentehuis
  • voor kinderen van 18 tot 25 jaar: een attest van de kinderbijslagkas of kopie inschrijvingsbewijs school of studentenpas
  • 6 euro administratiekosten per gezin
  • een enveloppe met uw naam en adres en postzegel

Dit allemaal samen te bezorgen aan onze plaatselijke afgevaardigde.